De fleste der har været på telttur ved hvor står forskel der er på nat og dag ude i det fri. Så snart mørket har lagt sig er det meget besværligt at lave noget som helst, hvis den eneste lyskilde man har til rådighed er sin telefon. Det er de færreste der tænker over belysning inden de tager på tur, dette kan gøre selv de mest basale ting til en uoverskuelig opgave uden ordentlig lys, men der er heldigvis mange muligheder når det gælder belysning.

Lommelygten

Allemandseje når det gælder belysning må siges og være lommelygten. Lommelygten har mange forcer og svagheder. Den er uundværlig for f.eks. brandmænd og politimænd, da den er nem at håndtere og giver et kraftigt og centreret lys, men lommelygten kan også være fremragende til noget så banalt som en stille og rolig gåtur om natten. Lommelygten findes selvfølgelig i et utal af størrelser og kvaliteter, det er selvfølgelig vigtigt at du køber en robust lommelygte i en fornuftig kvalitet. Risikoen for at du taber din lommelygte når du bevæger dig i naturen er selvfølgelig til stede, så det er vigtigt at den kan klare nogle slag så du ikke pludseligt står uden lys i vildmarken.
En af de klare ulemper ved lommelygten er at man er nødt til at bruge den ene hånd til at holde lommelygten, hvilket gør nogle opgaver meget besværlige eller umulige hvis man skal bruge begge hænder til at løfte noget, eller hvis man er ude og klatre eller lignende.

Pandelampen

Når du skal lave noget arbejde i mørke, hvor du har brug for lys, men samtidig også brug for begge dine hænder, det kan være ved opsætning af et telt eller ved madlavning hvor en lommelygte ikke er tilstrækkeligt, her vil en pandelampe være klart at foretrække.
Dem der har prøvet at fiske om natten ved hvor frustrerende det er at have glemt sin pandelampe, ikke nok med at det er besværligt at få snøren igennem et krogeøje i dagslys, så er det nærmest umuligt i mørke. Dertil kommer hvis man skulle være så heldig at fange en fisk om natten, og snøren under fangsten er blevet viklet ind, så kan man stå i meget lang tid i forsøget på at få viklet snøren ud igen.
Pandelamper findes ligesom så meget andet, i et hav af designs og kvaliteter. Priserne svinger også rigtig meget, så inden du investere i en pandelampe er det selvfølgelig vigtigt at du finder ud af hvad du skal bruge den til. Hvis du ”bare” skal bruge en pandelampe til at have med på fisketuren, hvor behøvet for et kraftigt lys typisk ikke er særlig stort, behøver du nok ikke en pandelampe i den dyre ende. Hvis du derimod løber eller cykler eller bare arbejder om natten hvor en robust pandelampe der giver et kraftigt lys er påkrævet, så vil en pandelampe i den dyre ende være den ideelle løsning. Pandelamper af en vis kvalitet har også den fordel at de har gode batterier, hvilket gerne skulle sikre imod så du ikke pludseligt står uden lys i en mørk skov eller lignende.