Vi har alle prøvet, at vores krop knirker eller knager på en eller anden måde. Du har sikkert oplevet at have hold i nakken, spændte skuldre, Ondt i lænden eller et af de mange andre typiske problemer der rammer danskere hver eneste dag. Det har tidligere været et mysterium, hvordan vi dog kan komme så galt afsted, når de fleste af os nu har et stille og roligt arbejde, uden større fysisk aktivitet. Men det er faktisk lige præcis det, der er problemet.

Vores kroppe er udviklet igennem millioner af år, og de har igennem evolutionen tilpasset sig den verden vi lever i. Eller nærmere: levede i. For vi mennesker har brudt med naturens normale orden, ved at udvikle en intelligens, der kunne lave store ændringer i vores omverden. Vi opfandt tøj og huse, der kunne beskytte os imod vind og vejr. Vi landbruget, hvilket betød, at vi ikke længere skulle ud at jage, hver gang vi blev sultne. Vi mennesker har altså selv formået at lave ændringer i den verden vi lever i, og vi har gjort det med en sådan hast, at udviklingen af vores kroppe ikke har kunnet følge med.

Vores kroppe er bygget til at skulle bruges fysisk. Dengang gav det mening: der skulle flyttes rundt på tunge ting, jages dyr, tilberedes mad over bålsted og så videre. Men nu om dage, er det tungeste vi skal bære rundt på, den indkøbspose vi har fyldt med mad nede i supermarkedet. Vi behøver knap nok at gå længere – alle længere distancer klarer vi med bil eller bus. På arbejdet sidder vi på en stol hele dagen, og når vi kommer hjem, smider vi os i sofaen og slapper af. Udfodringen er, at rigtigt mange gode og nødvendige processer i vores krop er afhængige af, at vores krop bruges fysisk. Igennem millioner af år, har processer udviklet sig, og fordi fysisk slid og aktivitet har været en forventelig faktor i ufatteligt lang tid, er det blevet en form for intern aftrækker på en masse processer. Når vores krop ikke bruges på en måde, der tilnærmelsesvis minder og hvad den er bygget til at gøre, så er der altså en masse ting der ikke kommer til at fungere optimalt. Det betyder flere sygedage og ondt i kroppen.

Ikke bare er vores krop bygget til ”gammeldags” udfordringer, den er heller ikke særligt godt rustet til at modstå de nye. Det har aldrig før været muligt for mennesker at sidde ned i nær så høj grad som de fleste gør det i dag. Det at sidde er blevet kaldt ”det nye rygning” grundet alle de sundhedsmæssige risici der er forbundet med det. Det er derfor vi ser hæve-sænke borde og lignende vinde frem på landets arbejdspladser – det har så stor en indflydelse på antallet af sygedage, at de er en god investering for virksomhederne.

Previous articleDen Store Guide til Opvaskemaskiner – Sådan Køber Du Den Rigtige!
Next articleSådan Vælger Du Det Rigtige Webhotel Til Din Online Forretning