De fleste danskere overvejer ikke engang, at bygge ting selv, når de står og mangler noget til hjemmet. Vi er blevet så vant til, at det da selvfølgelig er noget man bestiller på nettet, eller henter nede i IKEA. Der er mange forskellige grunde til, at dette er blevet en tendens. De fleste arbejder i dag i jobs, der kræver en masse mental energi, og så kan det virke overvældende at skulle tænke sig igennem en løsning der skal bygges, fremfor blot at vælge tingen i et katalog. Der har desuden været en faldende interesse for håndværk og gør-det-selv i Danmark, og så hjælper det selvfølgeligt ikke, at der bliver kastet millionvis af kroner efter reklamer, der kun peger i én retning: køb, køb og køb!

Men hvis man lige stopper op, tænker sig om, og går imod strømmen, så er der faktisk rigtigt mange penge at spare. Tænk over det: når du køber en reol for eksempel, så er det ikke bare materialet reolen er lavet af, du betaler for. Du betaler lønnen for den designer, der har fundet på, hvordan reolen skal se ud. Der går penge til materialerne, og behandlingen af dem + lønningerne til de personer, der er involveret i den proces. Dem der samler reolen skal også betales, og så er der transport til den butik, du vælger at købe reolen i. Butikken har udgifter til husleje og personale: en reol optager måske en kvadratmeter eller to, og er på den måde en slags løbende udgift. Til sidst skal vi selvfølgelig regne det faktum ind, at butikken også gerne skal tjene penge: og med alle de udgifter der har gået forud for salget, så er de altså nødt til at lægge en pæn sjat oveni produktionsomkostningerne for, at de selv kan få det til at løbe rundt.

Sammenlign det med, hvis du selv laver en hurtig tegning af din drømme reol (der selvfølgelig passer perfekt ind, der hvor du gerne vil have den til at stå), og så køber nogle MDF Plader på tilbud. Det vil selvfølgeligt tage dig noget tid, at bygge reolen også, men det er faktisk slet ikke så slemt. Enhver hobby håndværker vil desuden kunne fortælle dig, hvor rart det faktisk er, at arbejde lidt med sine hænder – også selvom du ikke nødvendigvis er god til det (endnu). De fleste smider sig i sofaen, når de kommer hjem fra arbejde, og bruger et par timer foran fjernsynet. Det ser afslappende ud udefra, og kan da også føles sådan: men din hjerne arbejder faktisk på højtryk. Fjernsynet er et virvar af farver, lyde og konstant skiftende indtryk. Hvis du derimod går ud i værkstedet, så er alle dine sanser engageret i én og samme opgave, og din hjerne kan virkelig få den pause, den har brug for.

Previous articleComputerfolk er Ikke De Abstrakte Karakterer du Gør Dem Til
Next articleHer er De Bedste Forbedringer til Dit Nye Liv