Mange af os kan lide at fejre nytårsaften med lidt luksus: herunder Champagne. Det er dog de færreste af os, der drikker nok af det, til at vide særligt meget om hvordan man vælger den rigtige flaske til begivenheden. Selv om det er en vidunderlig og madvenlig vin, der passer til enhver lejlighed hvor vin er hensigtsmæssig, forbliver det ofte et mysterium. Efterhånden som nytåret nærmere sig begynder folk derfor ofte at at stille spørgsmål om det. Her er fem af de mest almindelige spørgsmål, og svarene på dem:
- Hvad er forskellen mellem fransk champagne og andre champagner.
Dette er et meget almindeligt spørgsmål, med et let svar. Al ægte Champagne er fra Frankrig. Der er andre fantastiske mousserende vine fra andre områder af verden, men de smager anderledes, selvom de skriver “Champagne” på etiketten. Du kan dog fejre nytår eller enhver anden begivenhed med enhver form for mousserende vin. Mange ynder også at servere øl eller alkoholfrie drikkevarer. Det kommer i sidste ende helt an på din smag.
- Kan jeg åbne Champagnen før midnat?
Jeg er overrasket over, hvor ofte dette spørgsmål bliver stillet. Selvfølgelig kan du åbne Champagnen før midnat. Du kan åbne en flaske, når du vil. Jeg nyder normalt et glas til aftensmaden på nytårsaften, og åbner en ny flaske ved midnat. Det er helt op til dig. Der er ingen andre regler end at drikke ansvarligt.
- Hvor meget kommer det til at koste?
Hvis du køber de rigtige ting, vil du bruge omkring 200 kr. eller mere. Hvis du allerede kender en Champagne du godt kan lide, så kan du købe den. Alternativt kan du forhøre dig om anbefalinger i din lokale vinbutik. Du kan købe få ganske gode ikke-franske mousserende vin til meget færre penge, end en ?rigtig? flaske Champagne. Du kan eksempelvis ofte få en god flaske spansk Cava for omkring 100 kr. Det koster altså betydeligt mindre end den flotte kjole eller Smoking du har iklædt dig.
- Er dyr Champagne pengene værd?
Hvis du er en erfaren, er svaret et rungende ja. Hvis du ikke kender specielt meget til vin, og render ud og køber en flaske Dom Perignon, spilder du dog muligvis dine penge. Dan dig selv nogle erfaringer med et par flasker billigere, og dog fremragende, mousserende vine først.
- Hvor koldt skal det serveres?
De fleste har en tendens til at servere Champagnen for koldt. Iskoldt er for koldt. Jeg kan godt lide at sætte flasken i køleskabet i et par timer, og så tage den ud cirka 30-45 minutter før flasken skal åbnes. Når først det hældes i glasset og holdes i hånden, vil Champagnen selvfølgelig blive varmet op. Bliver det for varmt til din smag, kan du kort sætte glasset i is for igen at få en lækker temperatur.