Søvn er utrolig vigtigt for din dag, fordi søvnen ofte sætter præg på dit humør for dagen. Derfor er det vigtigt at vide, hvordan man får udhvilet sig bedst muligt. Her sættes der fokus på den gode søvn, og vi giver 10 grunde til, at din søvn måske ikke er optimal.
For lidt søvn
Den er ret indlysende, men det er vigtigt at få omkring 7-9 timers søvn hver nat. Hvis du har problemer med at sove og lider af søvnløshed kan der være flere grunde. Det kan skyldes dit mentale helbred som en reaktion på stress eller depression, men i nogen tilfælde skal der bare nogle få ændringer til at løse problemet. Prøv at slukke for tv?et en time før du går i seng. Læs en bog, lyt til noget musik eller en lydbog, bare sørg for at den sidste time får din krop til at slappe helt af. Derudover er det vigtigt, at der er mørkt på dit værelse. Skaf et ordentligt gardin til at lægge soveværelset hen i mørke. Desuden er en god rutine smart, hvis du har gentagende problemer med at sove. Det er vigtigt ikke kun at komme i den lette søvn i løbet af en nat, men at opnå den såkaldte REM søvn og den dybe søvn. I slemme tilfælde kan du få foretaget en analyse af din søvn.
Mentalt helbred
Hvis det er din psyke, der forhindrer dig i at sove, kan løsningen være at kontakte en psykolog, især hvis du har stress symptomer eller tegn på depression. Psykologen kan give værktøjer, som kan forbedre din søvn. Hvis det fx er på grund af angst kan I sammen finde frem til roden af problemet, og derfor løse det langt bedre, end blot at bestille sovepiller.
Rastløshed
Skyldes din dårlige søvn rastløshed, så kan der være to grunde. Måske dyrker du en fysisk aktivitet for nær din sengetid, så din krop ikke når at slappe af. Det kan også være, at du ikke får bevæget dig nok generelt i hverdagen. Hvis du oplever at være for vågen om aftenen, skal du måske se dig om efter en sport eller et træningscenter, for din krop får ikke brugt den mængde energi, som den får produceret.
Presset hverdag
Har du ikke en psykisk lidelse, så kan det også blot skyldes en travl og presset hverdag, at du har søvnproblemer. Her kan du hjælpe dig selv til at sove bedre. Prøv fx på de populære mindfulness øvelser, som kan findes på bånd på biblioteket, bogforhandleren eller på nettet. Det vil ikke give de store virkninger de første par gange, men skal trænes ligesom en sport. På længere sigt kan det dog give dig en kontrol over sindet og tankerne, som kan hjælpe dig med din søvn.
Tvangstanker
Ligesom med psykologhjælpen, så kan en forstyrret søvn også skyldes tvangstanker. Det kan være svært selv at arbejde med, så hvis mindfulness eller meditation enten ikke har en virkning på dig, eller ikke er noget du vil prøve, så kan en hypnotisør være et godt bud. En hypnose kan nemlig påvirke de tanker, som resulterer i dårlig søvn.